Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) είναι μία γλυκοπρωτεΐνη και ανήκει στην οικογένεια των αυξητικών παραγόντων TGF-β, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαφοροποίηση και την ωοθυλακιογένεση. Στη γυναίκα, η ΑΜΗ παράγεται από τα κοκκιώδη κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων (< 6mm). Η παραγωγή της ορμόνης ελαττώνεται καθώς τα ωοθυλάκια αυξάνονται σε μέγεθος και δεν ανιχνεύεται σε ωοθυλάκια μεγαλύτερα από 8mm. Ανιχνεύεται σε υψηλά επίπεδα στην αναπαραγωγική ηλικία και αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 35ετών.. Σε γυναίκες που βρίσκονται πριν την εφηβεία και μετά την εμμηνόπαυση δεν μπορεί να ανιχνευτεί. Μέσω της αντιμυλλέριου ορμόνης μπορεί να αξιολογηθεί και η κατάσταση εφεδρείας των ωοθηκών.
Δείκτης διερεύνησης υπογονιμότητας: Η αντιμυλλέριος ορμόνη λειτουργεί ως ορμονικός δείκτης αξιολογώντας την κατάσταση των αποθεμάτων των ωοθηκών. Σύμφωνα με τα επίπεδα της ΑΜΗ, ο ιατρός θα επιλέξει το καλύτερο πρωτόκολλο διέγερσης προσαρμόζοντας τη θεραπεία, αποφεύγοντας την υπερδιέγερση και μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Δείκτης Εκτίμησης ωορρηξίας: Η ΑΜΗ μπορεί να ανιχνεύσει δυσλειτουργίες στις ωοθήκες. Αποτελεί χρήσιμο δείκτη για την παρακολούθηση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), όπως επίσης και της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας. Τα μειωμένα επίπεδα της ορμόνης μπορούν να προβλέψουν τη γήρανση των ωοθηκών και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Δείκτης ωοθηκικής βλάβης: Αφορά γυναίκες νεαρής ηλικίας. Η ΑΜΗ σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ανιχνεύσει βλάβες στις ωοθήκες και μείωση των αποθεμάτων.
Καρκινικός δείκτης: Ο καρκίνος των ωοθηκών αυξάνει τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης, επομένως η ΑΜΗ χρησιμοποιείται ως καρκινικός δείκτης. Μέσω της ορμόνης παρακολουθείται η πορεία της νόσου. Τα μειωμένα επίπεδα της ορμόνης δείχνουν θετική ανταπόκριση στη θεραπεία, ενώ τα αυξημένα υποδεικνύουν πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου.
Γυναίκες με υψηλά επίπεδα ΑΜΗ έχουν καλύτερη ανταπόκριση στη διέγερση των ωοθηκών και περισσότερα ωάρια κατά την ωοληψία, γεγονός που καθιστά πιο επιτυχημένη την προσπάθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Τα επίπεδα της ΑΜΗ δεν δίνουν πληροφορίες για την ποιότητα των ωαρίων, ιδίως όταν η γυναίκα είναι νεαρής ηλικίας, ωστόσο δηλώνει τη δυνατότητα να γίνει ωοληψία ικανού αριθμού ωαρίων τα οποία θα μας δώσουν τουλάχιστον ένα υψηλής ποιότητας έμβρυο.
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τη χρήση της ΑΜΗ ως προγνωστικό παράγοντα για την έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης έδειξαν:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμυλλέριο ορμόνη (ΑΜΗ) και τι πληροφορίες παρέχει στη δική σας περίπτωση απευθυνθείτε στη Γυναικολόγο Μαιευτήρα, Δρ. Μελίνα Στασινού.