Δωρεά Ωαρίων

Δώρο μία ευτυχισμένη οικογένεια

     Η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας είναι μια θεραπεία γονιμότητας που είναι διαθέσιμη αρκετές δεκαετίες. Κύριες ενδείξεις αποτελούν η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας και η παραγωγή χαμηλής ποιότητας ωαρίων. Οι δότριες ωαρίων είναι υγιείς, νεαρές γυναίκες μέχρι 35 ετών, με φυσιολογικό βάρος, χωρίς οικογενειακό ιστορικό γονιδιακών και ψυχιατρικών παθήσεων.

Διαδικασία δωρεάς ωαρίων

  • Η δότρια αρχικά μπαίνει σε ωοθηκική διέγερση με ορμόνες ώστε να γίνει η παραγωγή πολλαπλών ωοθυλακίων σε σχέση με το φυσικό της κύκλο όπου παράγεται μόνο ένα κυρίαρχο ωοθυλάκιο. Με την ωρίμανση των ωοθυλακίων προγραμματίζεται η ωοληψία.
  • Το σπέρμα του συντρόφου χρησιμοποιείται την ημέρα της ωοληψίας ( φρέσκο ή κρυοσυντηρημένο) για την γονιμοποίηση των ωαρίων. Κάποιες φορές μπορεί να γίνει κατάψυξη των ωαρίων και χρησιμοποίησή τους σε δεύτερο χρόνο ανάλογα με την προτίμηση του υπογόνιμου ζευγαριού.
  • Τα γονιμοποιημένα έμβρυα παραμένουν για 5 ημέρες υπό παρακολούθηση και αξιολόγηση της ανάπτυξης τους και μεταφέρονται στη συνέχεια στη μήτρα της λήπτριας ( fresh transfer)

 

Πως γίνεται η αντιστοίχιση δότη-παραλήπτη;

Στην Ελλάδα, η δωρεά ωαρίων είναι ανώνυμη. Αυτό καθιστά πολύ σημαντική τη σημασία της σωστής αντιστοίχισης του δότη με τον παραλήπτη. Γίνεται αντιστοίχιση των φυσικών χαρακτηριστικών δότριας- λήπτριας, όπως το χρώμα του δέρματος, το χρώμα των μαλλιών, το ύψος, το χρώμα των ματιών καθώς και αντιστοίχιση της ομάδας αίματος και της κατάστασης ανοσοποίησης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κάποιες λήπτριες επιθυμούν να έχουν επιλογή και ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης και το επάγγελμα.

 

Ποιες είναι οι γυναίκες που στρέφονται στη δωρεά ωαρίων;

Υπάρχουν γυναίκες που ανακαλύπτουν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να συλλάβουν με τα δικά τους ωάρια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για αυτό. Οι πιο σημαντικοί είναι:

  • Απουσία ωοθηκών
  • Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
  • Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ή σε περιεμμηνόπαυση
  • Γυναίκες που έχουν χαμηλή αποθήκη ωοθηκών ή έχουν υποβληθεί σε επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής χρησιμοποιώντας τους γαμέτες τους
  • Γυναίκες με χρωμοσωμικές ανωμαλίες
  • Γυναίκες με σπάνιες γενετικές ασθένειες που δεν θέλουν να μεταδώσουν το γονίδιο
  • Γυναίκες άνω των 44 ετών, που δυσκολεύονται να συλλάβουν ανεξάρτητα με την αιτία υπογονιμότητας.

Έχει παρατηρηθεί πως η γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων έχει παρόμοια στατιστικά αποτελέσματα με την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Συμβουλευτείτε την εξειδικευμένη στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εξωσωματική γονιμοποίηση Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Δρ Μελίνα Στασινού, για μια εξατομικευμένη διάγνωση, ώστε να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία υπογονιμότητας για εσάς.

Loading...