
Η ήπια διέγερση ωοθηκών(mild IVF) έχει ως στόχο την επιτυχής σύλληψη και εμφύτευση προστατεύοντας την ποιότητα των ωαρίων και μειώνοντας τις πιθανότητες επίδρασης αυξημένων δόσεων φαρμάκων διέγερσης στην υγεία της γυναίκας. Έτσι, προσφέρει μια εναλλακτική λύση εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Οι γυναίκες που μπορούν να υποβληθούν στη διαδικασία ήπιας διέγερσης ωοθηκών είναι αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και που έχουν ικανό αριθμό ωοθυλακίων ώστε μικρές δόσεις διέγερσης να οδηγήσουν σε ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων τα οποία δεν ξεπερνούν 5-7 ωάρια αν κύκλο. Επίσης είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης γυναικών που έχουν περιορισμένο αριθμό ωοθυλακίων και είναι προχωρημένης ηλικίας > 39 ετών.
Η ήπια διέγερση ωοθηκών, όπως προαναφέρθηκε, είναι μια μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ήπιας διέγερσης ωοθηκών, για την παραγωγή ωαρίων χορηγείται μικρότερη ποσότητα γοναδοτροπινών συγκριτικά με τα συμβατικά πρωτόκολλα. Η ποσότητα που χορηγείται ημερησίως είναι ≤150 IU/ημέρα. Χορηγώντας μικρότερες ποσότητες γοναδοτροπινών, αποφεύγεται επιτυχώς μια επιπλοκή της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών(Ovarian Hyperstimulation Syndrome-OHSS).
Η αποφυγή της εκδήλωσης του συνδρόμου αυτού είναι και το βασικότερο πλεονέκτημα της ήπιας διέγερσης. Το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών συμβαίνει όταν από τη χορήγηση γοναδοτροπίνης πριν την ωοληψία, οι ωοθήκες παράγουν πολλά ωάρια, τα οποία δεν είναι βιώσιμα. Σε περίπτωση σοβαρής μορφής, η γυναίκα χρήζει νοσηλείας για την αντιμετώπιση του συνδρόμου.
Ακολουθώντας τις επιταγές της φύσης, όπου η ωοθήκη μεγαλώνει ένα ωοθυλάκιο κάθε μήνα, η ήπια διέγερση στοχεύει στην παραγωγή λιγότερων, αλλά ποιοτικότερων ωαρίων. Επιπροσθέτως, το κόστος της είναι μικρότερο και συμβάλλει στην αποφυγή παρενεργειών που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα της γυναίκας.
Η αγωγή λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα (6-8 ημέρες), εν αντιθέσει με τη συμβατική εξωσωματική(2-4 εβδομάδες).
Τα ποσοστά επιτυχίας της ήπιας διέγερσης ωοθηκών είναι θεαματικά. Η καλύτερη ποιότητα ωαρίων, αυξάνει και της πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης. Αντίθετα, τα ωάρια που προκύπτουν από τη συμβατική εξωσωματική, αν και περισσότερα, απορρίπτονται συχνά πριν την εμφύτευση και μπορούν να οδηγήσουν συχνότερα σε αποβολές 1ου τριμήνου καθώς αυξάνεται και το ποσοστό των ανώμαλων ωαρίων. Επιπροσθέτως, μελετώντας τις αντιδράσεις των ωαρίων γυναικών άνω των 40, διαπιστώθηκε ότι αντιδρούν καλύτερα με την ήπια διέγερση απ’ ότι με τη συμβατική εξωσωματική.
Η γυναικολογία διαθέτει πλέον στη φαρέτρα της πολλούς τρόπους για την εξάλειψη της υπογονιμότητας. Στόχος της ήπιας διέγερσης είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης μέσα σε ένα υγιές σώμα.
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας, απευθυνθείτε σε μια έμπειρη γυναικολόγο, όπως η Δρ. Μελίνα Στασινού. Το ταξίδι πορείας προς τη γονιμότητα κάθε γυναίκας είναι μοναδικό. Επομένως, η σωστή και εξατομικευμένη κατεύθυνση από εξειδικευμένους επιστήμονες αναπαραγωγής είναι βαρύνουσας σημασίας.
Η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Μελίνα Στασινού έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης στη Μονάδα Εξωσωματικής του Imperial College στο Λονδίνο και συνεχίζει να επιβλέπει περιστατικά στη μεγαλύτερη κλινική του Λονδίνου που εξειδικεύεται στην ήπια διέγερση ωοθηκών (CREATE FERTILITY). Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η εξατομίκευση της θεραπείας και η ολιστική προσέγγιση των υπογόνιμων ζευγαριών. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την ήπια διέγερση ωοθηκών.