
O εμμηνορυσιακός κύκλος της γυναίκας είναι ένα σύνολο περίπλοκων διαδικασιών οι οποίες οφείλονται σε ενδοκρινολογικούς παράγοντες και εξασφαλίζουν τη δυνατότητα της αναπαραγωγής.
Η ωορρηξία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός του εμμηνορρησιακού κύκλου. Ως ωορρηξία ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία η ωοθήκη απελευθερώνει το ωάριο, το οποίο παραλαμβάνεται από τη σάλπιγγα με σκοπό την γονιμοποίησή του. Το γονιμοποιημένο ωάριο κινείται προς τη μήτρα ώστε να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο και να ακολουθήσει κύηση. Στην περίπτωση που δεν εμφυτευθεί, τότε αποβάλλεται μέσω της εμμήνου ρύσεως.
Η ημέρα της ωορρηξίας, δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από τον κύκλο της κάθε γυναίκας. Σε γενικές γραμμές, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 13-15 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Παρόλα αυτά, ο χρόνος της ωορρηξίας μπορεί να είναι διαφορετικός από κύκλο σε κύκλο, και αν ο κύκλος μιας γυναίκας δεν είναι σταθερής διάρκειας ή παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα > 35 ημερών υπάρχει και πιθανότητα να μην συμβεί καθόλου. Εν ολίγοις, η ωορρηξία φανερώνει τις γόνιμες ημέρες μιας γυναίκας και διαρκεί συνήθως για ένα χρονικό διάστημα από 12 έως 24 ώρες. Τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθούν δύο ή τρεις ωορρηξίες σε ένα κύκλο, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα απελευθέρωσης πολλαπλών ωαρίων κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.
Το πρώτο στάδιο της ωορρηξίας ξεκινά με την απελευθέρωση μιας ορμόνης από τον οργανισμό, της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH). Η απελευθέρωση της συγκεκριμένης ορμόνης εξυπηρετεί στην ωρίμανση του ωαρίου μέσα στην ωοθήκη μέχρι την απελευθέρωση του από αυτή. Έπειτα ακολουθεί η απελευθέρωση του ωαρίου από το ωοθυλάκιο, και συλλαμβάνεται από τη σάλπιγγα. Το ωάριο έχει ένα περιθώριο περίπου 12-24 ωρών για να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα στη σάλπιγγα. Στην περίπτωση που γονιμοποιηθεί, κατευθύνεται προς τη μήτρα τις επόμενες 5-6 ημέρες για εμφύτευση, σηματοδοτώντας την έναρξη της εγκυμοσύνης.
1. Ελαφρύς πόνος στην κοιλιακή χώρα
2. Ήπιο πρήξιμο στον κόλπο
3. Αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις και αύξηση της βλέννας
4. Μικρές διαφορές στην θερμοκρασία του σώματος
5. Αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας
6. Αυξημένη λίμπιντο
Η ωορρηξία μπορεί να προβλεφθεί με διάφορες μεθόδους στην προσπάθεια της φυσικής προσπάθειας σύλληψης:
Αρχικά η παρακολούθηση της διάρκειας του κύκλου και της συχνότητας της εμμήνου ρύσεως είναι απαραίτητη, όπως:
1. Με παρατήρηση των αλλαγών του σώματός σας συμπεριλαμβανομένης και της θερμοκρασίας του.
2. Μέσω ορμονικών εξετάσεων αίματος σε κάποιο ιατρικό κέντρο ( οιστραδιόλη, ωχρινοτρόπος ορμόνη και προγεστερόνη)
3. Μέσω τεστ ωορρηξίας. Πρόκειται για τεστ ούρων, τα οποία μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε από κάποιο φαρμακείο και τα οποία θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα και μπορείτε να τα εμπιστευθείτε.
4. Τέλος, αν θέλετε να είστε βέβαιη και χρειάζεστε μια επιστημονική και εμπεριστατωμένη άποψη, καλό θα ήταν να πραγματοποιήστε έναν υπέρηχο ωορρηξίας με το γυναικολόγο σας.
Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχει δυνατότητα η διαδικασία της ωορρηξίας να προκληθεί και μέσω λήψης φαρμάκων γονιμότητας.
Υπάρχουν παθήσεις οι οποίες μπορούν να διαταράξουν την ωορρηξία;
Στην περίπτωση που κάποια γυναίκα πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις ή σύνδρομα, υπάρχει η πιθανότητα υπογονιμότητας ή και δυσκολίας στη σύλληψη, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Στις συνηθέστερες παθήσεις συγκαταλέγονται:
• Απόφραξη σαλπίγγων
• Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
• Υποθαλαμική δυσλειτουργία
• Υπερπρολακτιναιμία
• Πρόωρη Εμμηνόπαυση (Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια)
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δυσκολίες σύλληψης, η εξειδικευμένος και έμπειρη μαιευτήρας – γυναικολόγος, Δρ. Μελίνα Στασινού, είναι δίπλα σας για να σας συμβουλεύσει αλλά και να προτείνει τις λύσεις που ταιριάζουν στο ζήτημά σας