
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome) είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία. Πρόκειται για μία σύνθετη πάθηση που ακόμα και σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστης αιτιολογίας λόγω του πολυπαραγοντικού της χαρακτήρα. Το σύνδρομο συνδέεται με ποικίλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, το μεταβολισμό, το δέρμα και την ψυχική υγεία.
Τα αίτια εμφάνισης της πάθησης δεν είναι ακόμα σαφή. Κληρονομικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται πως συμβάλλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.
Συνήθως η πάθηση κάνει την εμφάνιση της στην εφηβική ζωή με διαταραχές περιόδου, μεγάλο όγκο ωοθηκών με περισσότερα ωοθυλάκια και ακμή. Είναι αξιοσημείωτο πως σχεδόν στο 50% των γυναικών το σύνδρομο δεν διαγιγνώσκεται, με αποτέλεσμα η εκτίμηση για την περίοδο που εμφανίζεται το PCOS στη ζωή της γυναίκας να διαφέρει.
Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η πάθηση είναι:
Είναι σημαντικό πως η διαφοροδιάγνωση περιλαμβάνει άλλες παθήσεις που εμφανίζουν παρόμοια συμπτωματολογία. Τα κριτήρια του Rotterdam 2003 και οι τέσσερις φαινότυποι των γυναικών με βάσει αυτά, χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ισχύουν τα 2 από τα 3:
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαταραχές στην περίοδο τους δεν έχουν τακτική ωορρηξία. Για την επίτευξη εγκυμοσύνης όμως είναι απαραίτητη η απελευθέρωση ωαρίου. Επομένως μόνο τους μήνες με ωορρηξία η σύλληψη είναι πιθανή. Αν μετά από 3 μήνες προσπαθειών δεν επιτευχθεί κύηση, η εξειδικευμένη μαιευτήρας – γυναικολόγος θα σας προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγές στον τρόπο ζωής για την επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους. Θα πρέπει να σημειωθεί ,ότι οι πιθανότητες τεκνοποίησης είναι ίδιες με τις πιθανότητες που έχουν γυναίκες ίδιας ηλικίας χωρίς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Για την αντιμετώπιση του PCOS συστήνεται:
O προσδιορισμός και η κατανόηση των αιτιών μας βοηθούν να εξελίξουμε τον έλεγχο και τη θεραπεία γυναικών με PCOS. Στο μέλλον, η εξέλιξη της επιστήμης θα μας δώσει τη δυνατότητα να προβλέπουμε ποια κατηγορία γυναικών θα εμφανίσει το σύνδρομο.
H Δρ. Μελίνα Στασινού εργάστηκε ως διευθύνουσα επιμελήτρια υπερήχων στο Create Fertility, μία από τις μεγαλύτερες κλινικές εξωσωματικής. Επίσης, κατέχει θέση Επίκουρου Καθηγήτριας στην ιατρική σχολή Weill Cornell με αντικείμενο την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη γυναικολογική ενδοκρινολογία. Συνεργάζεται με το Hygeia IVf Embryogenesis και έχει εξειδικευτεί στον τομέα της Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής.
Συμβουλευτείτε την εξειδικευμένη μαιευτήρα – γυναικολόγο Δρ. Μελίνα Στασινού για εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.