
Αντιμέτωπες με αποβολή 1ου τριμήνου έρχονται κάθε χρόνο 1 στις 4 γυναίκες. Πρόκειται για την αυτόματη έκτρωση και αποτελεί μία εξαιρετικά δυσάρεστη και τραυματική εμπειρία για μία γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο αποβολή εμβρύου ή αλλιώς αυτόματη έκτρωση αναφερόμαστε στην απώλεια του κυήματος κατά τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αποβολή μπορεί να σημειωθεί κατά τις 6 πρώτες εβδομάδες και οι πιθανότητες αυξάνονται μέχρι την 12η εβδομάδα.
Παρά το γεγονός ότι η αποβολή είναι από τις πιο συχνές επιπλοκές τις οποίες μπορεί να εμφανίσει μία γυναίκα κατά την περίοδο της κύησης, όταν παρουσιάζει περισσότερες από τρεις αποβολές μέχρι και πριν από την 20η εβδομάδα κύησης, τότε αναφερόμαστε στις λεγόμενες καθ’ έξιν ή αλλιώς επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Υπάρχουν ποικίλοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στις καθ’ έξιν αποβολές. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να είναι:
Αποτελούν τα πιο συχνά αίτια από τα οποία μπορεί να προκύψουν επαναλαμβανόμενες αποβολές και είναι αποτέλεσμα διαφόρων χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, γεγονός το οποίο συνήθως συσχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία της μητέρας.
Έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική λειτουργία του ωχρού σωματίου μέχρι την 8η εβδομάδα της κύησης καθώς μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης πραγματοποιείται από τον πλακούντα που αρχίζει να αναπτύσσεται.
Οι συγγενής ανωμαλίες της μήτρας αποτελούν μία επιπλέον αιτία για επαναλαμβανόμενες αποβολές. Τέτοιες ανωμαλίες μπορεί να είναι οι συμφύσεις που ενδέχεται να προκύψουν έπειτα από ένα χειρουργείο, το διάφραγμα της μήτρας, οι ενδομήτριοι πολύποδες και τα ινομυώματα στις περιπτώσεις όπου αυτά εισέρχονται στην ενδομήτρια κοιλότητα.
Στο 1ο τρίμηνο της κύησης λοιμώξεις από τοξόπλασμα, ερυθρά, έρπητα, λιστέρια, χλαμύδια ενοχοποιούνται για αποβολή του εμβρύου.
Η τάση για δημιουργία θρόμβων και η δυσλειτουργία στην πήξη του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Υποθυρεοειδισμός και σακχαρώδης διαβήτης
Παχυσαρκία
Περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλκοόλ, κάπνισμα
Τα συμπτώματα μίας αποβολής μπορεί να περιλαμβάνουν:
Σε περιπτώσεις όπου εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας ο οποίος θα σας ενημερώσει εάν χρειάζεται να τον επισκεφτείτε ή να πάτε κατευθείαν στα επείγοντα.
Το πιο σημαντικό είναι η γυναίκα η οποία είχε μία ή και περισσότερες αποβολές να παραμένει αισιόδοξη. Άλλωστε πολλές επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι οι πιθανότητες για ένα ζευγάρι να έχει μία επιτυχημένη εγκυμοσύνη έπειτα από πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες αποβολές αγγίζει το 70%! Το μόνο που χρειάζεται είναι η προσεκτική διερεύνηση των αιτιολογικών παραγόντων με τον Γυναικολόγο Μαιευτήρα σας ώστε να εξακριβωθούν οι αιτίες της αυτόματης έκτρωσης και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά σε μία επόμενη κύηση.