Ενίσχυση Ενδομήτριου

Η «Αυξητική» Δύναμη ενός Ιστού

Το ενδομήτριο είναι ο δυναμικός ιστός ο οποίος επενδύει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια του εμμηνορρησιακού κύκλου και υπό την επίδραση των γυναικείων ορμονών αναπτύσσεται σε έναν παχύ (> 5.50mm) και πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία ιστό. Εάν δεν επιτευχθεί κύηση, το ενδομήτριο εκφυλίζεται, μια κυκλική διαδικασία γνωστή ως έμμηνος ρύση (περίοδος) . Η ενδομητρική κοιλότητα είναι η θέση της μήτρας όπου το έμβρυο εμφυτεύεται και αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Η περίοδος κατά την οποία το ενδομήτριο είναι έτοιμο να δεχθεί το έμβρυο ονομάζεται παράθυρο εμφύτευσης. Μια από τις συχνότερες αιτίες αποτυχίας των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η έλλειψη συγχρονισμού της φάσης του ενδομητρίου με την μεταφορά των εμβρύων, δηλαδή η μεταφορά των εμβρύων εκτός παραθύρου εμφύτευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναπτυχθεί διάφορα τεστ και πρακτικές παγκοσμίως στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να υπολογιστεί με ακρίβεια ο χρόνος μεταφοράς του εμβρύου σε σχέση με τη δεκτικότητα του ενδομητρίου αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχούς κύησης στο 73% σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης.

Ωστόσο υπάρχει μια ομάδα γυναικών που δεν μπορούν να προσεγγίσουν το κομβικό σημείο των 6mm πάχυνσης του ενδομητρίου τους ακόμη και με ισχυρές δόσεις συνδυασμού συνθετικών και φυσικών οιστρογόνων, κολπικής σιλδεναφίλης (Viagra), αντιβιοτικών, βιταμινών και αντιθρομβωτικών φαρμάκων. Οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν αυξημένο ποσοστό επαναλαμβανόμενων αποτυχιών εμφύτευσης σε ποσοστό 29.4%, σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία.

Η ενδομήτρια έγχυση αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση που μπορεί ενισχύσει την ανάπτυξη του λεπτού ενδομητρίου. Η απομόνωση από φρέσκο πλήρες περιφερικό φλεβικό αίμα της υπογόνιμης γυναίκας υψηλής συγκέντρωσης πλάσματος σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες όπως ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (VEGF), ο επιδερμικός αυξητικός παράγοντας (EGF), ο αιμοπεταλιακός αυξητικός παράγοντας (PDGF), ο αυξητικός παράγοντας μετασχηματισμού (TGF) και άλλες κυτοκίνες φαίνεται ότι διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό, την επούλωση και την ανάπτυξη του ενδομητρίου κατά την επαναλαμβανόμενη έγχυση τους στην ενδομητρική κοιλότητα μέχρι και 48 ώρες πριν την εμβρυομεταφορά. Η μέθοδος είναι αρκετά ασφαλής χωρίς να έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από το ανοσοποιητικό σύστημα ή κίνδυνος επιμόλυνσης. Η έγχυση στην ενδομήτρια κοιλότητα είναι ανώδυνη και ο καθετήρας που χρησιμοποιείται είναι ανάλογος της σπερματέγχυσης. Αν και δεν υπάρχουν μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες ακόμη για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου,  αρκετές μελέτες  παρατήρησης επισημαίνουν τη σημαντική διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας όχι μόνο εμφύτευσης αλλά και κύησης μετά τη χρήση της εν λόγω αυτόλογου θεραπείας.

Loading...