Εμμηνόπαυση – Λειτουργική Γυναικολογία

Διατροφή

Βελτιώστε το νέο κεφάλαιο της ζωής σας

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη μετάβαση της εμμηνόπαυσης (Menopause Transition) είναι η ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού τους βάρους λόγω της σημαντικής μείωσης του επιπέδου των οιστρογόνων. Αυτές οι μεταβολικές αλλαγές σε συνδυασμό με την εμφάνιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, αϋπνία, κατάθλιψη, ελαττωμένη σεξουαλική διάθεση και κολπική ξηρότητα, μπορούν να εμφανιστούν ως μια αλληλουχία γεγονότων στην πλειοψηφία των  γυναικών στις αρχές της δεκαετίας των 50 ετών.

Παρόλα αυτά, αν και η πρόβλεψη της τελευταίας εμμήνου ρύσεως είναι αδύνατη, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά, λαμβάνουν τα κατάλληλα συμπληρώματα με βάσει τις ανάγκες τους και αποφεύγουν το αλκοόλ, την καφείνη και το κάπνισμα, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν σημαντικά τη σοβαρότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων, και να προλάβουν ίσως μακροπρόθεσμους κινδύνους  που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως καρδιαγγειακή νόσος, διαβήτης και κατάθλιψη.

Η αποδοχή της εμμηνόπαυσης ως μια φυσιολογική διαδικασία φλεγμονής και μετάβασης του γυναικείου οργανισμού σε μια κατάσταση υποοιστρογοναιμίας, αποτελεί πρόκληση για κάθε γυναικολόγο. Είναι σημαντικό κατά την περίοδο αυτή οι γυναίκες 45-50 ετών να συμβουλεύονται ειδικούς, για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και ποια συμπληρώματα ή μη επεμβατικές θεραπείες απαιτούνται για να γίνει μια ομαλή μετάβαση, σωματικά και ψυχολογικά.

Loading...