Ανδρική Υπογονιμότητα και Συμπληρώματα

Η υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί από προβλήματα που επηρεάζουν την παραγωγή, την κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαταραχές στην τελική γονιμοποίηση του ωαρίου. Περίπου τα 2/3 των υπογόνιμων ανδρών, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματός τους και ένας στους πέντε έχει συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, συχνές αιτίες εμμένουσας ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να είναι:

  • Τραυματισμοί, συστροφή των όρχεων
  • Απόφραξη των σπερματικών σωληναρίων από τα οποία διέρχονται τα σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση
  • Υποτροπιάζουσες φλεγμονές των όρχεων και του προστάτη
  • Λήψη τοξικών φαρμάκων για την παραγωγή του σπέρματος
  • Κατάχρηση οινοπνεύματος και ουσιών
  • Κιρσοκήλη
  • Διάφορες γενετικές ανωμαλίες

 

 

Πως γίνεται η διάγνωση για την Ανδρική Υπογονιμότητα;

Η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, η φυσική εξέταση και το σπερμοδιάγραμμα αποτελούν το τρίπτυχο της αρχικής εξέτασης και εκτίμησης.

Το σπερμοδιάγραμμα είναι η βασικότερη εξέταση για την αξιολόγηση της γονιμότητας του άνδρα, το οποίο ελέγχει την ποιότητα και την κίνηση του σπέρματος. Συμπληρωματικά μπορεί να γίνουν και εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα ορμονών που ελέγχουν την παραγωγή σπέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα σας ζητηθεί να κάνετε εξέταση ούρων για να ελεγχθεί εάν υπάρχει σπέρμα στα ούρα, το οποίο μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει οπισθοδρομική εκσπερμάτωση. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις που ο γιατρός σας θα συστήσει υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή βιοψία όρχεων προκειμένου να γίνει έλεγχος ανεύρεσης σπέρματος σε πρόδρομες μορφές.

 

 

Ανδρική Υπογονιμότητα και Συμπληρώματα Διατροφής

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι επιλογές στον τρόπο ζωής έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη γονιμότητα και στην ποιότητα του σπέρματος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε την υγεία και τη ζωτικότητα του σπέρματός σας. 

Αντιοξειδωτικά

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις, η υπογονιμότητα του άνδρα μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες που υπάρχει στο σπέρμα. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση στην οποία επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες βλάπτουν το σπέρμα. Τα αντιοξειδωτικά είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Η λήψη αντιοξειδωτικών σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Φολικό Οξύ

Μελέτες έχουν επίσης δείξει, ότι τα συμπληρώματα με θρεπτικά συστατικά όπως το φολικό οξύ μπορεί να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και ενδεχομένως τη γονιμότητα των ανδρών.

Συνένζυμο Q10 (CoQ10) και Καρνιτίνη

Δύο θρεπτικά συστατικά – CoQ10 και L-Καρνιτίνη – που παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας του σπέρματος.

Βιταμίνη D

Η διατήρηση φυσιολογικού επιπέδου βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με βελτίωση στην κινητικότητα και παραγωγή σπέρματος.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό στην ανθρώπινη αναπαραγωγή προκειμένου να σας συστήσει τα σωστά συμπληρώματα και τις απαραίτητες δόσεις σύμφωνα με τον δικό σας τρόπο ζωής και τα αποτελέσματα της εξέτασης σπέρματος.

Loading...