Ενδομητρίωση

Αόρατο αλλά όχι φαντασιακό

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ιστού που αναπτύσσεται φυσιολογικά μέσα στη μήτρα (ιστός του ενδομητρίου) μπορούν να εντοπιστούν και εκτός αυτής σε άλλα όργανα ή δομές του σώματος. Στην πύελο, ο ιστός του ενδομητρίου προκαλεί φλεγμονή και ουλές που οδηγούν σε χρόνιο πυελικό άλγος.

Η διάγνωση και η θεραπεία της ενδομητρίωσης, πάθηση η οποία πλήττει έως και το 10% των γυναικών παγκοσμίως, αποτελεί τεράστια πρόκληση. Καθώς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την κύρια αιτία της, η λαπαροσκόπηση σε συνδυασμό με τα φάρμακα και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο επιδείνωσης.

Δυστυχώς, το 30% έως 60% των ασθενών θα έχουν υποτροπές εντός ενός έτους από τη χειρουργικής θεραπεία. Η παρουσία της ενδομητρίωσης μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη σε μια γυναίκα. Ειδικότερα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα αναπαραγωγικά όργανα και τις λειτουργίες αυτών όπως η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων, η αποτυχία εμφύτευσης του εμβρύου και οι ουλές στις σάλπιγγες.

Δεδομένου ότι η ενδομητρίωση μπορεί να επιδεινωθεί από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως ορμονικές διαταραχές, στρες και διατροφικές ανεπάρκειες, ο ρόλος μας είναι μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων της διατροφής και των συμπληρωμάτων, καθώς επίσης και ο καλύτερος χρόνος για τη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και για τη διατήρηση της γονιμότητας (κατάψυξη ωαρίων) χωρίς επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας ενδομητρίωσης με τη χρήση υψηλών δόσεων φαρμάκων κατά την εφαρμογή πρωτοκόλλων διέγερσης των ωοθηκών.

Loading...